Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşleri Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendinin himayelerinde başlatılan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen "Sıfır Atık Projesi”nin bilgilendirme toplantısı 23 Ocak 2019 Çarşamba günü Üniversitemiz Mehmet Akif Ersoy Konferans salonunda Üniversitemiz Sıfır Atık Birim Temsilcileri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Giresun Belediyesi’nin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Çevre Sorunları, Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (Çevre Merkezi) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özlem TUNÇ DEDE başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda “Sıfır Atık Projesi” ile ilgili genel bir bilgilendirme yapıldıktan sonra projenin Üniversitemizde uygulanması için izlenecek adımlar katılımcılar ile paylaşıldı. Toplantıda; projenin önemi, nasıl uygulamaya konulacağı, uygulanma aşamasında karşılaşılabilecek muhtemel sorunlar ve bunlara yönelik çözüm önerileri hakkında katılımcılar ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

Projenin, doğal kaynaklarının doğru kullanımı ve israfın önlenmesi yönünde önemli bir adım olduğunu ifade eden Çevre Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özlem TUNÇ DEDE, şunları söyledi: “Sıfır Atık; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesini veya en aza indirilmesini, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanmasını ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan “atık yönetim felsefesi” olarak tanımlanan bir hedeftir.

Üniversitemiz birimlerinde sıfır atık yönetim sisteminin kurulması, etkin ve verimli bir şekilde uygulanması, izlenmesi ve bilgi akışının sağlanması ancak bir takım çalışması ile mümkün olacaktır. İnanıyorum ki 2019 yılı içinde, Üniversitemiz Sıfır Atık birim temsilcileri olarak hep birlikte bu projeyi başarılı bir şekilde hayata geçireceğiz.

Sıfır atık yönetim felsefesinin hayata geçirilmesi, sadece geri dönüşüm kutularının yerleştirilmesi değildir, bundan başka ve daha öncelikli olarak kaynakların daha az kullanımı, tekrar kullanımı ve geri dönüşümü konularında insanların farkındalıklarının arttırılması ve alışkanlıklarının değiştirilmesidir. Bu da eğitim ile mümkündür.

Bu bağlamda, üniversitemizin tüm birimlerinde eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacak ve hem üniversite personelimizin hem de öğrencilerimizin sıfır atık ve çevre konularında farkındalıklarının arttırılmasına çalışılacaktır.”

Toplantıda ifade edilen hususların Sıfır Atık projesinin uygulanması aşamasında oldukça önemli olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Özlem TUNÇ DEDE, projenin uygulama aşamasında Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Giresun Belediyesi ile koordineli bir şekilde çalışacaklarını ve 2019 yılı içerisinde Üniversitemizin tüm birimlerinde başarılı bir şekilde uygulanacağına inandığını kaydetti.