Giresun Valiliği koordinatörlüğünde yürütülen, Türkiye ve Gürcistan’ın mevcut fındık tarım ekosistemlerini güçlendirerek, uzun vadeli ortak Ar-Ge stratejileri ve yatırım planları sunarak mükemmel ve sürdürülebilir inovasyon ekosistemlerine yol açmayı planlayan CORYLUS Projesi’nin Konsorsiyum toplantısı 22-24 Şubat 2024 tarihlerinde Gürcistan’ın Batum şehrinde gerçekleştirildi. Toplantıya projenin Türkiye ve Gürcistan paydaşları katıldı.

Giresun Valiliği koordinatörlüğünde, HORIZONWIDERA 2023ACCESS0701: Excellence Hubs Programına “CORYLUS (Corylus Organic Recycling System Project)” isimli projenin iş paketleri, çıktıları ve doğrulama kaynaklarını görüşmek için TÜBİTAK Koordinatörlüğü Destekleme Programı 2023 B Konsorsiyum Kurma Amaçlı Organizasyon Desteği kapsamında 22-24 Şubat 2024 tarihinde Gürcistan Batum’da Konsorsiyum üyeleri arasında bir toplantı düzenlendi. Fındık ve fındık ürünleri konusunda uzmanlaşmış 35 kişinin katılım gösterdiği toplantıya, Giresun Valiliği ve Giresun Üniversitesi başta olmak üzere, ülkemizi temsilen Ankara Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Fındık Araştırma Enstitüsü, Doğa Koruma Derneği, Organik Tarım Okulu ve AGROBİGEN firması temsilcileri katıldı. Proje ortağı Gürcistan’ı temsilen ise Batumi Shota Rustaveli State Universitesi, Akaki Tsereli State Universitesi, Iakob Gogebashvili Telavi State Universitesi, Institute of Tea, Subtropical Crops and Tea Industry of Agrarian University, Association for Agriculture Development /AFAD/Agricultural Extension Center, Agrocservise Center of The Minisrty of Agriculture of Ajara, Institute of Phytopathology and Biodiversity, Georgian Hazelnut Grovers Association kurumlarında çalışan bilim insanları ve sektör temsilcileri toplantıya katılım gösterdi. İlgili projenin yazımını üstlenen Üniversitemizi temsilen Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü Koordinatör Yardımcıları Doç. Dr. Selin Kalkan ile Doç. Dr. Ali Turan’ın yanı sıra Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Soner Engin, Doç. Dr. Levent Şen, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Remzi Otağ, Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arzu Aydın Uncumusaoğlu ve Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ayla Hendekçi katıldı.

CORYLUS Projesi Nedir?

HORIZONWIDERA 2023ACCESS0701: Excellence Hubs Programı kapsamında yazım süreci devam eden “CORYLUS (Corylus Organic Recycling System Project) ” isimli proje Türkiye ve Gürcistan’ın mevcut fındık tarım ekosistemlerini güçlendirerek, uzun vadeli ortak Ar-Ge stratejileri ve yatırım planları sunarak mükemmel ve sürdürülebilir inovasyon ekosistemlerine yol açmayı planlıyor. CORYLUS'daki iş birliği ve bilgi alışverişi faaliyetleri, hedeflenen bölgedeki yüksek düzeyde yetenekleri bir araya getirecek ve araştırmacıların fındık tarımını tüm yönleriyle ele alabilmeleri için insan kaynakları (fikir) dolaşımını ve sektörler arası hareketliliği teşvik ederek gelecekteki Avrupa Birliği projelerine katılabilecek güçlü konsorsiyumların havuzunu artırmayı amaçlıyor.