Giresun Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Topluluğu ile Türk Dünyası Araştırma Topluluğunun iş birliğiyle, 4 Ocak 2024 Perşembe günü GRÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Cengiz Aytmatov Amfisinde “Doğu Türkistan” başlıklı konferans düzenlendi.

İstanbul Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer KUL’un konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe, Milliyetçi Hareket Partisi Giresun Milletvekili Ertuğrul Gazi KONAL, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beyhan KESİK, Üniversitemizin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Konferansta, Doğu Türkistan tarihinden, Doğu Türkistan’da Türk ve Müslümanlara karşı yapılan zulümlerden ve asimilasyon politikalarından bahseden Sayın KUL, Doğu Türkistan’da yaşananlara dünya kamuoyunun daha hassas yaklaşması gerektiğini ifade etti. Yaşanılan bu ve benzeri uygulamalara karşı her platformda tepki verilmesi gerektiği belirten Doç. Dr. Ömer KUL, Doğu Türkistan’ın Türk ve İslam dünyası için hassas bir konu olduğunu söyledi.

Yoğun katılımla gerçekleşen program, soru-cevap bölümü ve ardından gerçekleşen belge takdimi ile sona erdi.