Haberler
Yaz mevsimi ile birlikte artış gösteren suda boğulma haberleri gündem olmaya devam ediyor. Ajanslardan derlenen bilgilere göre, 1 Haziran – 15 Temmuz tarihleri arasında deniz, göl ve sulama kanallarında onlarca vatandaşımız tüm uyarlara rağmen yaşamlarını yitirdiler. İlimiz Güre Mahallesi plajlar bölgesindeki tesislerin açılması ile birlikte deniz ve kumsallardan yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın sıcak hava dalgalarının da etkisiyle kıyılara akın ettikleri görülmektedir. Bu sayısal artış beraberinde denizlerdeki potansiyel tehlike, suda boğulmaları da gündeme taşımaktadır. Nitekim plajların bulunduğu kıyı bölgesinin konumu ve kıyıların yapısal özelliği çeken akıntı tehlikesine açık konumdadır. Acil durumlara karşı halka açık tesislerimiz cankurtaranlarla donatılmıştır. Ancak, cankurtarana ihtiyaç duyulmaması için vatandaşlarımızın hem kendi hem de beraberindekilerin can güvenliği için bilmeleri ve uymaları gereken güvenlik önlemleri bulunmaktadır.

Sudaki boğulmaları öneyebilmek için:

- Öncelikle, güvenli ve gönül rahatlığıyla suya girebilmek için yüzmeyi bilmek gereklidir.
- Yüzme bilinmiyorsa, donatısız, korunmasız ve yalnız başına suya girilmemeli, derin sulardan uzak durulmalıdır.
- Güvenli olarak bilinen ve genelde tercih edilen yerlerde denize girilmeli; ıssız, gözlerden ırak alanlarda denize girmekten kaçınılmalıdır.
- Plajlarda, kumsallarda cankurtaran bulunduran ruhsatlı ve denetimli tesisler tercih edilmelidir.
- Sıcaklığı ve derinliği bilmeyen sulara girilmemeli; yine derinliğini bilinmeyen ya da uyarı yapılmış alanlarda balıklama dalış yapılmamalıdır.
- Yüzme esnasında küçük çaplı rahatsızlanmada dahi, kesinlikle sudan çıkılmalıdır.
- Kurtarma tekniğini bilmeyen kişilerin, boğulan kişiye yardım etmesi tehlikelidir. Her iki kişi de boğulma tehlikesi yaşayarak, yaşamın yitimi ile sonuçlanabilir.
- Kurtarmada öncelik cankurtaranlarındır. Şayet cankurtarana ulaşılamıyorsa, kurtarıcının da boğulmaması için iyi yüzme bilen, teknik destekli ve eğitim almış özgüvenli kişiler görev almalıdır.
- Boğulma tehlikesi geçirerek kıyıya çıkartılmış kişiler için 112 Acil Çağrı Merkezi’nden ilkyardım istenmelidir. İlkyardım gelinceye kadar kazazedenin yanında beklenmelidir.
- Rüzgârlı ve dalgalı havalarda “ÇEKEN AKINTI” tehlikesi görülebilir. Çeken akıntı görülmese dahi coşkulu sular tehlikelidir. Bu havalarda kesinlikle denize girilmemelidir.
- Çeken akıntıların her yıl, özellikle Karadeniz kıyılarında yüzlerce kişinin boğulma tehlikesi yaşamasına ya da hayatını yitirmesine yol açan bir doğa olayı olduğu kesinlikle unutulmamalıdır.
- Suda boğulmalar ve çeken akıntılarla ilgili daha ayrıntılı bilgiler için Üniversitemizin web sayfasında 27.05.2022 tarihinde yayımlanan ayrıntılı makaleyi inceleyebilirsiniz.

(Bilgi: https://www.giresun.edu.tr/tr/news-detail/suda-bogulmalar-ve-ceken-akintilar/4168)

Sonuç olarak; denizle birlikte göl ve göletlerin, derin ve sürükleyici derelerin ve sulama kanallarının suda boğulma tehlikesine açık yerler olduğu unutulmamalıdır. Tatlı sularda özellikle akıntının yoğun olduğu yerler, akarsuyun deniz ve göllere döküldüğü alanlarda yüzme esnasında dikkat gerekiyor. Denizlerimizde ise rüzgârlı ve/veya dalganın güçlü olduğu havalarda suya kesinlikle girilmemelidir.

Bugünlerin diğer bir tehlikesi sıcak hava dalgalarıdır. Ülkemiz son yılların en sıcak günlerini yaşamaktadır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü sürekli uyarılarda bulunurken, önümüzdeki haftalarda da sıcak hava dalgalarının devam edebileceği tahminleri yapmaktadır. Aşırı sıcaklıklar ilimizde de yoğun şekilde hissedilmektedir. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO)’de, dünyanın ısınmasına yol açan iklim olaylarının yeni sıcaklık rekorlarına yol açabileceği tahminlerinde bulunurken; iklim ve sağlık uzmanları da bu sıcak hava dalgalarının “afete” dönüşme riski ve tehlikesini dile getirmektedirler. Bu havalarda en sık görülen sağlık riski sıcak çarpmalarıdır. Sıcak çarpması, insan vücudunun veya canlıların uzun süre nemle beraber yüksek sıcakta kalması ile yaşanan ciddi bir sağlık sorunudur. Bu durumda vücut sıcaklığı tehlike sınırı olan 40.50 C’i aşarak terleme etkinliği durabilir, hızlı ve düzensiz kalp atışlarıyla birlikte bilinç bulanıklaşarak kaybolabilir. Bu anlarda, acil tıbbi tedavi istenmelidir. Önlem olarak; güneş ışığının dik geldiği saatlerde, özellikle 10.00-16.00 arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Yoğun aktivitelerden kaçınılarak, sıvı tüketimine özen gösterilmeli, günde en az 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Aşırı sıcaklıkların ciddi sağlık sorunlarına dönüşmemesi için konu ile ilgili uzmanların, özellikle halk sağlığı uzmanlarının tavsiye ve önerileri dikkate alınmalıdır.

Sıcak hava dalgalarının diğer bir tehlikesi; ani sıcaklık değişimlerinin neden olduğu yoğun ve şiddetli yağışların, önceki haftalarda ilimiz ve bölgemizde de görüldüğü gibi sel, taşkın ve heyelanlarla sonuçlanmasıdır. Riskli günlerde AFAD, belediye, meteoroloji gibi kurumların uyarıları dikkatle izlenmeli; can ve mal kayıplarının yaşanmaması adına, tehlike bölgesindeki vatandaşlarımızın dikkatli olmaları gerekmektedir.



                                                                                                                                                       Ertuğrul YALÇIN
                                                                                                                                            GRÜ Sivil Savunma Uzmanı