18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla, Üniversitemiz Öğrenci Konseyi Başkanlığı tarafından, 18 Mart 2022 Cuma günü Ömer Halisdemir Konferans Salonunda "Çanakkale Destanı" adlı konferans gerçekleştirildi.

Konferansın ilk bölümünde, Üniversitemiz Bulancak Kadir Karabaş Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü ve aynı zamanda Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Oktay Karaman, Çanakkale Savaşları hakkında önemli bilgiler verdi. Savaşın sebepleri, sonuçları ve etkileri açısından genel bir değerlendirmede bulunan Doç. Dr. Oktay Karaman, savaşın çıkmasına sebep olan asıl gerekçelerin günümüzde bile geçerliliğini koruduğunu dile getirerek, aynı ülkelerin Türkleri Anadoludan çıkarma isteğinin bugün de devam ettiğini belirtti.

Dünya tarihinde eşi ve benzeri görülmemiş olan Çanakkale Savaşlarının asıl zayiatı kara savaşlarında verdiğini hatırlatan Doç. Dr. Karaman, Mustafa Kemal Atatürk'ün bu savaşlarda aldığı inisiyatif ve gösterdiği kahramanlıklarla tarihe geçtiğini ifade etti. Karaman, Deniz Zaferinin kazanılmasıyla I.Dünya Savaşının tüm seyrinin değiştini de sözlerine ekledi.

Konferansın ikinci bölümünde Çanakkale Savaşları ile ilgili görsel bir sunum yapan Giresun Jandarma Bölge Komutanlığında görevli Jan.Yüz. Yasin Bedir ise, gerek teknik donanım, gerekse sayısal güç olarak Türk Ordusunun karşısında bulunan düşman güçlerine kıyasla, oldukça zayıf ve eksik durumda bulunmasına rağmen kazanmış olduğu bu savaşların askeri açıdan dünyada örnek gösterilen bir olay olduğunu belirtti. 18 Mart 1915'te bir gün süren deniz savaşında Türk Ordusunun elde ettiği zaferin, daha sonra kara savaşlarında elde edilecek zaferlerin de kapısını açtığını söyledi.

Çanakkale Destanı Konferansı öncesinde, Rektörlük Fuaye alanında Üniversitemiz Türk Tarihi ve Kültürü Araştırmaları Topluluğu ile Eski Türk Edebiyatı Topluluğu tarafından, 18-25  Mart 2022 tarihleri arasında açık kalacak, "Çanakkale Zaferi ve Şehitleri" konulu fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

Serginin açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz Can ile birlikte Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu ile  Jandarma Alay Komutanı J.Alb.Muhammet Sevinç de katıldı.

Çanakkale şehitlerimiz nezdinde tüm şehitlerimizi bir kere daha rahmet ve minnetle yad ediyor, gazilerimize de şükranlarımızı sunuyoruz.