18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Üniversitemiz Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda 17 Mart Cuma günü bir konferans gerçekleştirildi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fuat Uçar Çanakkale Zaferi’nin Türk Milleti’nin var olma mücadelesi olduğunu vurgulayarak, savaşın başlamasına zemin hazırlayan gelişmelerden savaş sonrası yaşananlara dek uzanan süreci ayrıntılarıyla anlattı. Doç. Dr. Uçar konuşmasında, “108 yıl önce Çanakkale’de asrın savaşı olarak meydana gelen Çanakkale Savaşı bugüne kadar pek çok araştırmaya, belgesele, romana konu oldu. Hakkında çok şeyler yazıldı, söylendi. Bu kapsamda yıldönümü olması vesilesiyle bu süreci sizlere aktarmak istiyorum. Çanakkale Savaşı Türk Milleti’nin varlık yokluk mücadelesinin verildiği bir savaştır. Bu bağlamda Çanakkale Savaşı’nı salt bir silahlı mücadele olarak değil askeri, tarihi, siyasi, lojistik ve pek çok yönden önemli sonuçların ortaya çıktığı bir savaş olarak ele almak daha doğru olacaktır. Çanakkale Savaşı ile Türk Milleti’nin bir ruhunun ortaya çıkması, özgüveninin sağlanması açısından son derece önemlidir. Ayrıca uzun zamandır kaybetmekte olan bir milletin moralinin düzelmesi anlamında da çok önemli bir gelişme olmuştur. Bugünkü devletin temelleri Çanakkale’de atılmaya başlamıştır. Dolayısıyla Çanakkale Savaşı’nı bugün hala önemli etkilerini hayatımızda gördüğümüz bir savaş olduğunu söylemek mümkündür.” ifadelerine yer verdi.

Konferans sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Gürol Yıldırım, konuşması için Doç. Dr. Fuat Uçar’a teşekkür belgesi takdim etti.