Giresun Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Topluluğu tarafından düzenlenen, son yıllarda Akdeniz’de ve özellikle Kıbrıs çevresinde yaşanan gelişmelerin ele alındığı  "Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta Neler Oluyor" konulu çalıştay, 28 Kasım 2019 Perşembe günü Güre Yerleşkesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan panelin açış konuşmasını, Oturum Başkanı ve aynı zamanda Sosyal Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Yalçın Sarıkaya yaptı.

Sayın Sarıkaya’nın ardından söz alan konuşmacılardan Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı “Doğu Akdeniz’de Enerji Mücadelesi ve Tarafların Tutum ve Politikaları”, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Soyalp Tamçelik “Doğu Akdeniz’deki Bölgesel ve Küresel Aktörlerin Enerji Politiği ve Dış Politika Analizi”, Girne Amerikan Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser “Doğu Akdeniz’de Espiyonaj ve İntelijans” ve Üniversitemiz İİBF Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selçuk Duman da “Doğu Akdeniz’de Emperyal Girişimler ve Türkiye” başlıklı sunumlar yaptılar.

Kıbrıs’ta geçmişten günümüze yaşananlar, adanın jeostratejik önemi, bölgedeki enerji kaynakları, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin ve diğer küresel güçlerin bölgeye dair plan ve düşüncelerinin ele alındığı çalıştay, soru-cevap bölümü ve konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.