Üniversitemizde hazırlıkları uzun zamandır devam eden Çocuk Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOHAM), 1 Nisan 2019 tarihinde yayımlanan yönetmelikle kuruldu.

Merkez Müdürlüğüne atanan İİBF akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Mamur Işıkçı, uzun bir hazırlık döneminin ardından çocuk gibi çok hassas bir konuda önemli projeleri hayata geçirmeyi planladıkları merkezin kuruluş amacını şu şekilde özetledi: “ ÇOHAM’ın kuruluş amacı; Giresun Üniversitesinin ilgili bölüm ve ana bilim dallarının işbirliği ile yurt içinde ve yurt dışında çocuk hakları ile ilgili her alanda bilimsel inceleme, araştırma, toplantı, yayın, kültürel projeler ve eğitim çalışmaları yapmaktı. Ayrıca; konferans ve panel gibi etkinliklerin düzenlenmesinin yanı sıra alanda araştırmacıların yetiştirilmesine imkân sağlamak, mevcut sorunları çözüm önerileri ile ortaya koymak ve ülkede çocuk hakları kültürünün yaygınlaştırılmasına, çocuk hakları ile ilgili politikaların geliştirilmesine ve uygulanmasına katkıda bulunmak da merkezimin üzerinde hassasiyetle duracağı konulardır.”

Dünyada bu tür yapıların oldukça az olduğunu, Türkiye’de de üniversiteler bünyesinde, aralarında Giresun Üniversitesi Çocuk Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezinin de bulunduğu sadece 4 merkez olduğunu belirten  Yasemin Mamur Işıkçı, çocuk hakları alanında ilk defa açılmış olan tezsiz yüksek lisans programı ile Giresun Üniversitesinin Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini, Çocuk Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile bu programın birbirini tamamladıklarını söyledi.

Doç. Dr. Şirin Dilli, Doç. Dr. Oğuz Serdar Kesicioğlu, Dr. Öğr. Üyesi Rahman Çakır, Dr. Öğr. Üyesi Gonca Uludağ, Dr. Öğr. Üyesi Binnur Yılmaz Hacıibrahimoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Yılmaz,  Dr. Öğr. Üyesi Müzeyyen Altunbay, Dr. Öğr. Üyesi Hüsne Hilal Şahin ve Dr. Öğr. Üyesi Çağla Yiğitbaş’tan oluşan Çocuk Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOHAM) yönetim kurulu üyeleri, 24 Haziran 2019 tarihinde bir araya gelerek gerçekleştirdikleri ilk toplantıda bir yıllık faaliyet planlarını ve çalışma gruplarını oluşturdular.