Giresun – Çanakçı İlçesinde yerel halk tarafından yüzyıllardan beridir kullanılan, halk arasında "Kuşdili" olarak da bilinen ve UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınan "Türkçe Islık Dili", Üniversitemiz Turizm Fakültesinde seçmeli ders olarak okutulacak.

Üniversitemiz Senatosu tarafından kabul edilen kararla, yeni akademik yılda ilk kez öğrenci alınması planlanan Turizm Fakültesinde Türkçe ıslık dilinin de seçmeli ders olarak okutulması kabul edildi.

Konuyla ilgili Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan GRÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Genç, Aralık 2017'de UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınan Türkçe Islık Dili’nin Türkiye'de ilk kez 1966'da bilimsel olarak araştırılmaya başlandığını ve çıkan ilk sonuçların 1968'de yayına dönüştürüldüğünü belirterek Giresun Üniversitesinde de bu dilin 3. sınıflarda seçmeli ders olarak okutulmaya başlanacağını söyledi.

Kuşdili’nin GRÜ’de ders olarak verilmesi için ilk etapta yine GRÜ bünyesinde bulunan Karadeniz Turizm Uygulama ve Araştırma Merkezi (Karadeniz TAMER) ile bir ekip kurulacak. Kurulacak ekip bir yandan bölgede dil üzerine çalışmalar yaparken, bir yandan da bu alanda uzmanlaşmak isteyen akademisyenler, yöre halkıyla işbirliği yapacak.

Çanakçı – Kuşköy’de ve GRÜ Keşap Yerleşkesi'nde konuşlu Turizm Fakültesi'nde bu kapsamda kurslar düzenlenecek, kursların sonunda yapılacak sınavlarda başarılı olanlar akademisyenlerin gözetiminde derslere girebilecek.

Ayrıca, bu güne kadar köylülerin haberleşme için kullandığı dilin, bir arama kurtarma dili olarak da kullanılması üzerine de çalışmalar yapılacak.

Kuşdili/Türkçe Islık Dili’nin Üniversitemiz Turizm Fakültesinde Seçmeli Ders olarak okutulacağına dair haberlerin ulusal televizyon ve gazetelerde yer almasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz Can konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Türkçe Islık Dili’nin Giresun kültürünün vazgeçilmez bir parçası olduğunu, Giresun Üniversitesi olarak şehrimize ve bölgemize ait koruma gerektiren bu vb. bütün değerleri canlı tutmak için kendilerine düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi.