GRÜ TÖMER, TÜRKOLOJİ ve Uluslararası Öğrenciler Topluluğu tarafından düzenlenen “Doğu Türkistan Uygur Türkleri Tanıtım Günü” başlıklı etkinlik, 13 Aralık 2019 Cuma günü Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından program Ulusararası Öğrenciler Topluluğu Başkanı İsa Yünisov’un  açılış konuşması ile başladı. Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere  Ulusararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Öğr. Gör. Abdullah Demir konuşmalarını yapmak üzere kürsüdeki yerini aldı. Konuşmasında misafir öğrencilerin her birinin kültür elçileri olduğunu ifade ederek bu tür etkinliklere katılmanın önemine vurgu yaptı.  Öğr. Gör. Abdullah Demir’in ardından kürsüye çıkan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güven Özdem, etkinlikte emeği geçenlere ve dinleyicilere katılımları için teşekkürlerini iletti.

Açılış konuşmalarının ardından, Uygur Türkleri ve Doğu Türkistan hakkında konuşmalarını yapmak üzere Dr. Öğr. Üyesi Ülkü Kara sahnedeki yerini aldı. Türklerin bir boyu olan Uygurların kadim Türk tarihinin önemli bir parçası olduğunu ifade eden Kara, Uygur devletinin yıkılmasının ardından Çin’in Uygurlar  üzerinde uyguladıkları politikaları anlattı.

Daha sonra Üniversitemizde okuyan Uygur Türkü  öğrencilerimizden, Ramina Supasheva Uygur Kültürü hakkındaki konuşmasını yaptı.  Daha sonra Kamil Sadilkov, Bir Uygur kadını Nazgum’um hikayesine değindi.

Uygur halk kahramanlarından Sasır Palvan hayatını anlatan Musrat Nurmukhametov ‘un ardından Dilmurat Saipidirov ise 20.yy Uygurlarından Çinlilere karşı gösterdiği bağımsızlık mücadelesini Osman Batur üzerinden anlattı.

Program Uygur müzik aletlerinin tanıtımı ve Uygur yemekleri sunumu ile son buldu.