Giresun Üniversitesi Genç Diyanet Topluluğu tarafından düzenlenen ve Prof. Dr. İsmail Ali'nin konuşmacı olarak katıldığı "İslami Çalışmalarda Oryantalistlerin Yöntem Yanlışı" başlıklı konferansı, 31 Aralık 2019 Salı günü, Güre Yerleşkesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan program, Dünya Kuran-ı Kerim ezber okuma birincisi Faruk Şahin’in Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

Daha sonra açılış konuşmasını yapmak için Genç Diyanet Topluluğu akademik danışmanı Öğr. Gör. Kamil Ruhi Albayrak kürsüdeki yerini aldı. Albayrak, oryantalist kelimesinin tanımına değinerek 2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı olduğunu ve Sezgin’in hayatına dair bilgiler verdi.

Açılış konuşmalarının ardından, “İslami Çalışmalarda Oryantalistlerin Yöntem Yanlışı" başlıklı konuşmasını yapmak üzere Prof. Dr. İsmail Ali sahnedeki yerini aldı. Genel olarak Oryantalistlerin İslami çalışmalarındaki yöntem hatalarına değinen Prof. Dr. İsmail Ali, Oryantalistlerin çoğu zaman İslami araştırma yöntemlerinin tarafsızlıktan ve adaletten yoksun olduğunu dile getirdi.

Dürüst bilimsel araştırmanın gereksinimlerine değinerek oryantalistlerin bunu ihlal ettiklerini belirten Prof. Dr. İsmail Ali  “oryantalistler delilden önce bir şeye inandılar ve kendileri için farklı bir yaklaşım seçtiler, şöyle ki delilden önce netice elde ettiler. Daha sonra bu neticeye deliller bulmaya çalıştılar bu durum onları hakikati karalamaya ve metinleri parçalamaya sürükledi” dedi.

Son olarak bazı ünlü oryantalistlerin eserlerine değinen Prof. Dr. İsmail Ali, oryantalistlerin İslam’ı Avrupa’nın Hristiyan zihniyetiyle okuyup anlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Program, konuşmacı Prof. Dr. İsmail Ali’ye ve tercüman Giresun Üniversitesi İmam Hatibi Bilal Davutoğlu’na plaketlerinin sunumu ile son buldu.