İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü etkinlikleri kapsamında 13 Mart Pazartesi günü Üniversitemiz Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” temalı konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Tirebolu İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Elmas, Mehmet Akif Ersoy’un hayatından satır başları sunarak, daha önce kullanılmayan görseller eşliğinde Mehmet Akif Ersoy’u anlattı. İstiklal Marşı’nın yazılma ve kabulü sürecine ilişkin de çeşitli bilgiler veren Prof. Dr. Elmas konuşmasında, “Bu yılın teması Mehmet Akif’in sözü Cumhuriyet’in 100’ü idi. Bu çerçevede sunumumu gerçekleştiriyorum. Mehmet Akif Ersoy okuma azmi, öğrenme azmi çok fazla olan bir insandı. Dört dil bilen okuldaki eğitimden hemen sonra Arapça ve Farsçasını ilerletmek için çalışmaya devam eden biriydi. Dolayısıyla eğitim hayatındaki tüm sınıflarda birinci olmuştur. Eğitim hayatından sonra Balkanlar’da, Ortadoğu’da köy köy gezerek mesleği icabı oradaki insanların hayvanlarıyla ilgili tedavileri yaparken bir yandan da insanların nasıl bir hayat sürdüğünü, nasıl bir mücadelenin içerisinde olduğunu tespit etmiştir. Bu bağlamda Mehmet Akif için çok rahat bir ifadeyle “İnsanını tanıyan adam” diyebiliriz. İstiklal Marşı’nı yazarken de bu hissiyatı şiirine yerleştirebilmesi aslında Mehmet Akif’in insanıyla aynı çizgide aynı renkte aynı tonda bir dünyayı paylaşmış olmasından ileri gelmektedir. İstiklal Marşı için düzenlenen şiir yarışmasına çeşitli şairler tarafından 724 şiir yollanmıştır. Ancak bu 724 şiirin hiçbirisi Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı kadar etkili olamamıştır. Bu kadar etkili olan ne var diye incelediğimde, İstiklal Marşı’nın tamamında ümit, cesaret, yüce değerler, kimlik tanımı, kedini tanıma, vatanın önemi, vatanın önemli özellikleri, milletin geleceği ve hayatın anlamı gibi kavramların hepsi var. Aslında İstiklal Marşı tıpkı bir mini anaysa gibi biraz daha sadeleştirip maddeler haline getirildiğinde mini bir anayasa olduğu görülecektir. Böyle bir mutabakat metniyle insanlarımızın nesilden nesile kenetlenebiliyor olması bize bir lütuftur.” ifadelerine yer verdi.

Tirebolu İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Elmas konferansın son bölümünde konuşması içerisinde geçen bir şiirle ilgili soru sorarak cevabı bilen kişiye Mehmet Akif Ersoy’un Safahad adlı kitabını hediye etti.

Konferans Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz Can’ın, Prof. Dr. Nazım Elmas’a teşekkür belgesini takdim etmesi ile son buldu.