İyot eksikliği önemli hastalıklara neden olabilmekle birlikte gerekli tedbirler alındığında önlenebilir bir durumdur.
Son yıllarda; ülkemizde yapılan çalışmalar ve Sağlık Bakanlığımız çaba ve nezdinde uygulamalar ile toplum ve halk sağlığı yararına iyot eksikliğinde önemli derecede yol alınmıştır. Bununla birlikte; iyot eksikliğine bağlı hipotiroidi, mental retardasyon ve foliküler tiroid kanser riskinde azalma ile ilgili görüşler bildirilmekle birlikte, iyotlu tuz kullanımı sonrasında, olası iyot fazlalığı ile otoimmün tiroidit, tirotoksikoz, iyot-indüklü hipertiroidizm, Jod-Basedow fenomeni/sendromu/etkisi ve papiller tiroid mikrokarsinom olgularında artış ile ilgili çalışmalar ve görüşler bulunduğu bilinmektedir.
Küresel İyot Eksikliği Bozukluklarını Önleme Günü münasebetiyle Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Şengül'ün konuyla ilgili yazısına ulaşmak için tıklayınız