Üniversitemiz Espiye Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Efe, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hakan Karaoğlu ve Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Şaban Beriş  danışmanlığında, ETKA Biyoteknoloji ve Danışmanlık LTD. Şirketi’nin yürütücüsü olduğu, “Unlu Gıda Endüstrisinde Kullanılmak Üzere Termofilik Anoxybacillus Türlerine Ait alfa-Amilazların Potansiyellerin Değerlendirilmesi” başlıklı proje TÜBİTAK 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı ile desteklendi.

Gıda ve tarım alanında, öncelikli alanlar içerisinde yer alan ekmekçilik ve meyve suyu üretim teknolojilerine yönelik enzimlerin yerli üretilmesi kapsamında sunulan bu proje ile alfa-amilaz üretilmesi hedeflenmiştir. Ticari üretiminin hazır hale getirilmesi planlanan enzim, ülkemiz ekmek ve meyve suyu yapımında kullanımının yanı sıra diğer endüstrilerde de kullanılabilecektir.

Elde edilen enzimler endüstriyel ölçekte üretilerek sanayide kullanılmak üzere kullanıcıların hizmetine sunulacaktır. Enzimin başarılı bir şekilde üretilmesi ülkemizin ihtiyacını karşılayacağı gibi yurt dışı ihracatı açısından önemli bir potansiyeli oluşturmaktadır. Endüstriyel bir enzim olan ve yurt dışından ithal edilen alfa-amilazın yenilikçi özgün yöntemlerle milli ve yerli üretilmesi ülkemizde ilk defa yapılacaktır.

Projesi desteklenen Öğretim Üyelerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.