Üniversitemiz ve Bulancak Yalıköy Şehit Pilot Teğmen Barış Çakır İlkokulu ile  Romanya’dan Bükreş Üniversitesi ve St. Antim Ivireanu Technological High School’un TEMP ortağı olarak yer aldığı “Partnerships for Pathways to Higher Education and Science Engagement in Regional Clusters of Open Schooling (PHERECLOS - Horizon 2020 Programme Grant Agreement No 824630)” projesi kapsamında 15-16 Ekim 2021 tarihleri arasında, Ankara’ya, yaklaşık 150 kişinin katılımı ile bilimsel ve kültürel bir gezi düzenlendi.

Üniversitemizden Doç. Dr. Özlem Tunç Dede ve Öğr. Gör. Banu Tepe ile Bulancak Yalıköy Şehit Teğmen Barış Çakır İlkokulu’ndan Ali Kemal Bodur tarafından organize edilen gezi ile öğrencilerin daha önce görmedikleri yerleri ve etkinlikleri deneyimleyerek bilimsel ve kültürel yetkinliklerini geliştirmelerine katkıda bulunulması hedeflendi.

Gezinin birinci gününde öğrenciler, Ankara Feza Gürsey Bilim Merkezinde çeşitli temel bilim deneylerini (durgun elektrik deneyi, helyum balon, sarkaç, kum havuzu ile yer şekilleri, olasılık, hava kabarcık hızı, plazma, ses iletimi, elementler, denge, ışık/gölge gibi) büyük bir heyecan ile deneyimleme fırsatı yakaladılar ve yaparak/yaşayarak öğrenmenin mutluluğunu yaşadılar. Türkiye’nin ilk ve en büyük tabiat tarihi müzesi olan Maden Tetkik Arama Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi’nde Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden derlenmiş, doğa tarihini anlatan çok sayıda fosil, kayaç, mineral ve maden örneklerini görme fırsatı yakaladılar. MTA Enerji parkında ise enerji kaynaklarını tanıyıp, enerji üretimi ve verimli kullanımı hakkında bilgi edinerek, yaşayarak öğrenmenin keyfine vardılar.

Gezinin ikinci gününde Ankara’nın ilk sanayi müzesi olan, geçmişten günümüze tüm dönemlere ait, endüstri ve mühendislikle ilgili objelerin ve belgelerin sergilendiği Rahmi Koç Müzesi ziyaret edildi. Müzede düzenlenen ve öğrencilerin dikkat, hız, harita okuma, ekip çalışması, hayal gücü ve araştırma becerilerini geliştiren hazine avı etkinliği gerçekleştirildi. Hedefi eğlenerek öğrenmek olan bu etkinlikte, çocuklarımız geçmişten günümüze endüstri ve mühendislikle ilgili gelişmeleri keşfedip ve öğrendiler. Ayrıca, kültürel birikimlerine katkı sağlamak adına, Anadolu'da yaşamış olan uygarlıklardan geriye kalan arkeolojik eserlerin sergilendiği Anadolu Medeniyetleri Müzesi gezildi.

Gezimizde, öğrencilerimizin tarih bilgilerine de katkıda bulunmak amacı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin Ulu Önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanıklık eden 1. Meclis Binası ve Kurtuluş Müzesi ziyaret edildi.

Proje çalışmaları Aralık ayı sonuna kadar devam edecek olup, Üniversitemiz ve Yalıköy Şehit Pilot Teğmen Barış Çakır İlkokulu arasında uygulamalı eğitimler sürdürülmektedir. Bu proje çalışması, üniversite ve üniversite öncesi kurumların iş birliği yaparak, ulusal ve uluslararası boyutta bir eğitim topluluğu oluşturmalarına zemin hazırlayacaktır.