Haberler
Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Radyo Flash’ta yayınlanan Medyatik Takip programına konuk oldu. 

Uğur Tamdoğan’ın sunuculuğunu yaptığı programda konuşmasına Giresun’a geldiği günden bu yana yaşadıklarını kısaca aktararak başlayan Rektörümüz, Giresun’un doğası ve sosyal yaşantısıyla öğrencilere hitap eden güzel bir şehir olduğunu söyledi.

Giresun Üniversitesinin, TÜMA sonuçlarına göre Karadeniz Bölgesi'nde öğrenci memnuniyetinin en yüksek olduğu ikinci üniversite olduğunu belirten Rektörümüz, öğrencilerin başta barınma olmak üzere karşı karşıya kaldıkları sorunları minimize etmek için çalıştıklarının altını çizdi.

Üniversite-Kent işbirliği konusunda yapılan çalışmalara yönelik GRÜ’nün üstlendiği misyona değinen Rektörümüz Giresun Üniversitesinin bu alandaki ilk çalışmayı başlatan kurum olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Rektörlük görevine atandıktan kısa bir süre sonra şöyle bir kanaat bizde oluştu. Üniversiteyi sadece akademisyenler yönetmesin. Üniversitenin yönetimine şehir de katılsın. Bu düşünceyle, şehrin önemli aktörleri, sivil toplum örgütleri, iş adamları, esnaf ve yerel yöneticilerin de işin içinde olduğu bir platform kuruldu. Giresun-Üniversite-Kent İş Birliği Platformu yani kısa adı GÜKİP olan yapı bu şekilde oluştu. Ve ne mutlu bize ki bizden sonra YÖK bunun Danışma Kurulu adı altında bütün üniversitelerde kurulması için çalışma başlattı.
 
Başkanlığını Hasan Çakırmelikoğlu’nun yaptığı ve yaklaşık otuz üyesi olan GÜKİP’te; Giresun için üniversite ve şehrin aktörlerinin birlikte neler yapabileceğini tartışıyoruz.”

Yakın zamanda, Bulancak ilçesinde yapılması gündeme gelen Diş Hekimliği Fakültesi ile ilgili soruyu yanıtlayan Rektörümüz; bu fakültenin şehir merkezinde yapılması için bir çok girişimlerde bulunduklarını fakat, yer konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Bu konuda attıkları adımları aktaran Rektörümüz, yer sıkıntısı dolayısıyla uzun süredir beklettikleri projeyi, şehrin özellikle diş hastanesi beklentisini dikkate alarak hayata geçirmeye karar verdiklerini belirterek, bu süreçte Bulancak ilçesinden gelen Fakülte binası yapım teklifinin, Diş Hekimliğinin burada yapılması konusunda etkili olduğunu söyledi.

Onkoloji ve Araştırma Hastanesi konusunda gelen bir soruyu yanıtlayan Rektörümüz, göreve geldiği günden bu yana üzerinde en çok durduğu konulardan birinin de bu olduğunu söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2016’da göreve geldiğimizde, Üniversitemizin bir hastanesinin olmamasını en büyük problemlerden biri olarak tespit etmiştik. Öğrencilerin pratik yapma imkanları çok kısıtlıydı. O dönemlerde Sayın Nurettin Canikli’nin de katkılarıyla Prof. Dr. A. İlhan Özdemir hastanesiyle afiliasyon (ortak kullanım) gerçekleşti. 2 yılı aşkın bir süreçte bu ortaklıktan çok olumlu tepkiler aldık. Hem üniversite hem de Giresun için büyük bir şans bu. Halkımız daha iyisine layık. Bizim de tüm çalışmalarımız bu doğrultuda. Eski SEKA arazisi üzerine, Aksu Mahallesinde yapılacak olan Eğitim-Araştırma Hastanemiz, üniversitemizin de görüşleri doğrultusunda çok modern bir 3. Basamak hastane olarak tasarlanıyor. Bittiğinde 450’nin üzerinde yatak sayısıyla hem Üniversitemiz akademisyen ve öğrencilerine hem de Giresun halkına en iyi şekilde hizmet edecektir.

Burada çok daha hızlı büyüyeceğimize inanıyorum. Tıp Fakültesi Morfoloji binasını da aynı bölgeye yapmayı düşünüyoruz. Tasarruf tedbirleri doğrultusunda şu an yapım aşamasına geçemedik fakat, yakın bir zamanda, bu sıkıntılar aşıldıktan sonra inşaata başlayacağımızı düşünüyorum. 

Onkoloji konusu, bizim için büyük önem taşıyor. Bölgemizde de çok yaygın bir hastalık olan kanser hastalıkları dünyada da ölüm sebepleri arasında ikinci sırada. Onkoloji klinikleri çok pahalı, çok güçlü alt yapı gerektiren kliniklerdir. Biz bu noktada bir radyasyon onkoloğu, iki hematolog bir de medikal onkolog alarak kadromuzu oluşturmaya başladık. Kan kanseri konusunda yapılan çalışmalar için önemli cihazların da alımını yaptık, ihtiyaç duyduğumuz diğer cihazlar için de Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunduk. 2020’den itibaren hastanemizde bu alanda güçlü çalışmaların yapılacağına ve kanser hastalarının tedavilerinde başarılı operasyonların gerçekleşeceğine inanıyorum.

Programda; Giresun Üniversitesinin 30 bini aşkın öğrenci ve 1600’ü aşkın akademik ve idari personeli ile büyük bir kurum olduğu ve neredeyse şehrin her noktasında bir birimin mevcut olduğunu dile getiren Rektörümüz, ne yazık ki fiziki alan konusunda büyük dezavantaj yaşadıklarını söyledi.

Fiskobirlik arazisini alarak bu sorununun çözümünde önemli bir adım atmak istediklerini belirten Rektörümüz, Şehrin aktörlerinin de içinde yer aldığı bir sürecin devam ettiğini ve bu konuyu sonuçlandırmak için büyük çaba harcadıklarını söyledi. 

Üniversitenin bir çok alanda çalışma yaptığını ve şehrin sanayisine katkı sağlayacak projeleri de aynı anda yürütmeye çalıştıklarını dile getiren Rektörümüz Teknokent konusunda da şunları aktardı: “Teknokentler, üniversitelerin araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yürütüldüğü can damarlarıdır. Buralarda öğretim üyelerimiz şirket kurup, bilimsel birikimlerini bir ürüne dönüştürebilirler. Göreve geldiğimiz günlerde aklımızda olan bu projeyi önce Ordu Üniversitesi ile birlikte yapmayı planladık. Bu birliktelik olmayınca biz de Giresun Üniversitesi olarak projeyi tek başımıza yürütmeye karar verdik. Bu süreçte Sayın Mete Bahadır Yılmaz’a da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Onun döneminde 2. OSB içerisinde Teknokent için 10 dönümlük bir arazi Üniversitemize tahsis edildi. Biz şimdi bu 10 dönümlük arazi üzerine teknokentimizi kuruyoruz. Yakın zamanda Ankara’ya da bu konuda bir görüşme yapmaya gideceğiz. Bir aksilik olmazsa bu yıl içerisinde Teknokentimizi kuracağız. Burada sadece bizim hocalarımız değil, başka üniversitelerden hocalar da çalışmalarını yürütebilecekler. Teknokentin kurulduktan sonra başta Giresun olmak üzere Karadeniz Bölgesine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.

Program sonunda kendisini konuk eden Uğur Tamdoğan ve Radyo Flash ailesine teşekkür eden ve hem Giresun hem de Giresun Üniversitesi için her şeyin daha iyiye gideceğine inandığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun, “Halkımızın doğru yaptığımız işlerde desteğini, yanlış yaptığımız işlerde de yapıcı eleştirilerini bekliyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.