Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. İlkay TÜRK ÇAKIR'a, "Türk Fizik Derneği 2020 Onur Ödülü" verildi.

Türk Fizik Dernegi (TFD), her yıl bilimsel araştırmaları ile öne çıkmış, gençleri desteklemiş ve ülkemiz Fizik bilimine önemli katkı ve hizmet vermis, saygın fizikçilerimize Türk Fizik Derneği Onur Ödülünü veriyor.

1 Eylül 2020 tarihinde, 2020 Yılı Türk Fizik Derneği Onur Ödülü, 36. Uluslararası Fizik Konferansı’nda, İstanbul Kadir Has Üniversitesi’nde yapılan açılış töreninde Prof. Dr. İlkay TÜRK CAKIR’a verildi.

Prof. Dr. İlkay TÜRK ÇAKIR, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nden  mezun olup, aynı üniversitede Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği alanında  yuksek lisans ve doktorasını tamamladı. 1995-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2002-2014 yılları arasında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) farklı bölümlerinde görev yaptı. 2014-2015 yılları arasında İstanbul Aydın Üniversitesi, İleri Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Doçent ve Merkez müdür yardımcısı olarak görev yaptı.

2015 yılından itibaren Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak eğitim öğretim ve bilimsel çalışmalarına devam ediyor.

Prof. Dr. İlkay TÜRK ÇAKIR Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) kısa ve uzun süreli araştırmalar yaptı. Uluslararası  ATLAS (A Toroidal LHC ApparatuS) Deneyi üyesi olan hocamızın,  ayrıca  CLIC (Compact Linear Collider)  ve LHeC (Large Hadron electron Collider)  kollaborasyonları ile ortak çalışmaları olup, bu konuda da çok sayıda bilimsel yayını bulunmaktadır.

Bilindiği gibi, 2016 yılında CERN Gelecek Dairesel Çarpıştırıcı (FCC) işbirliğine katılım için, Giresun Üniversitesi ile CERN arasında Mutabakat Zaptı (MoU) imzalanmıştı. Bu protokol çerçevesinde, Prof.Dr. İlkay TÜRK ÇAKIR, FCC fizik ve tasarım çalışmalarını halen sürdürmektedir.

Uluslararası ve ulusal bir çok proje ve etkinliklerde, araştırmacı, yürütücü, düzenleyici olarak da  görev almış olan hocamızı başarılarından dolayı kutluyoruz.