Yürütücülüğünü Üniversitemiz Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve aynı zamanda Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkanı Doç.Dr. Selçuk Takır’ın yaptığı ekip tarafından tamamlanan bir çalışma alanında önemli etki değeri olan ve SCI tarafından taranan Life Science adlı dergide yayınlandı.

Araştırması Dr. Öğr.Üyesi Ayça Semiz, Dr. Öğr.Üyesi Ayşegül Başak Teker, Prof.Dr. Kürşad Yapar, Prof.Dr. Sönmez Uydeş Doğan ve Doç.Dr. Selçuk Takır tarafından tamamlanan “Hydrogen sulfide dilates the isolated retinal artery mainly via the activation of myosin phosphatase” başlıklı çalışma TUBİTAK-1001, Giresun Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından da desteklendi.
Araştırmada, gözün retina tabakasının kanlanmasını sağlayan damarların genişleme ve daralma fonksiyonunun mekanizması aydınlatılmaya çalışıldı. Çalışmada literatürde ilk olarak vücutta da üretilen ve çeşitli fizyolojik görevleri olan hidrojen sülfür gazının retinal damarlarda ve retinada üretildiğini ve üreten enzimlerin türü tanımlandı. Araştırmanın sonuçlarının retinal damarların daralmasıyla gelişen göz hastalıklarının tedavisine ışık tutacağı düşünülüyor.

çalışmanın orijinal metnine ulaşmak için tıklayınız.