Haberler
Giresun Üniversitesi Türk Tarih ve Kültür Araştırmaları Topluluğu ve Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) birlikte düzenledikleri “Uluslararası Hindistan ve Uzak Doğu Türk Tarihi- Kültürü Araştırmaları Çalıştayı”, 2. günü 24 Mayıs 2019 Cuma günü Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Uzak Doğu resim sergisi açılışı ile başlayan çalıştayın 2. Günü, Moğolistan oturumu ile devam etti. Prof. Dr. Orhan Yazıcı başkanlığındaki oturumda, Prof. Dr. Karzhaubay Sartkozha “Gök Türk Yazıtlarında Güncel Veriler”, Prof. Dr. Ekrem Kalan “Büyük Moğol İmparatorluğu Bünyesinde Türkler ve Türk Ülkeleri”, Arkeolog Adil Yılmaz “Moğolistan'da Türk Dönemi Taş Eserleri” başlıkları altında konuştular.
İkinci oturumda ise,  Prof. Dr. Bülent Okay başkanlığında Çin Oturumu gerçekleşti. Bu oturumda ise Prof. Dr. Bülent Okay “Türk-Çin İlişkileri (Geçmişten Günümüze)”, Prof. Dr. Wang Ying Jie A “Reflection Associated with Red and Blue” ve Arş. Gör. Şükrü Aktaş “Siyenpilerin Türk Tarihi Araştırmalarındaki Önemi” başlıklı konuşmaları yerine getirdiler.
Daha sonra Prof. Dr. Hüseyin Can Erkin başkanlığında Japonya Oturumu gerçekleşti. Bu oturumda, Prof. Dr. Hüseyin Can Erkin “Japonya Bilgi Dağarcığında Türkiye ve Türkler (16-19.yy)”, Prof. Dr. Ayşe Nur Tekmen “Bir Dilbilimci Shibata Takeshi’nin Çalışmaları” ve Uzm. Taiki Yoshımura “Japonya’da Türkoloji Çalışmaları” başlıkları altında konuştular.
Program Kore Oturumu ile devam etti. Prof. Dr. S. Göksel Türközü başkanlığında yapılan oturumda ise Prof. Dr. S. Göksel Türközü “Korece ve Türkçe Arasındaki Benzerlikler”, Prof. Dr. Lee Jong Hyee “Hunlar - Şilla Arasındaki Kan Bağı”, Arş. Gör. Şehriban Karacan “Kore ve Türk Toplumunun Kültürel Bağlamda Benzer Özellikleri” başlıklı konuşmaları yerine getirdiler.
Oturumun ardından iki gündür devam eden çalıştay değerlendirme oturumu ile son buldu. Prof. Dr. Selçuk Duman başkanlığındaki oturumda, Prof. Dr. Ekrem Kalan, Prof. Dr. Bülent Okay, Prof. Dr. Ayşe Nur Tekmen, Prof. Dr. Göksel Türközü, Dr. Öğr. Üyesi Hilal Şahin ve Ed. Hakan Yılmaz konuşmacı olarak yer aldı.
Değerlendirme oturumunda Prof. Dr. Selçuk Duman, iki günlük sempozyum sürecinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başlarken, çalıştayın Türk Dış Politikasına katkı sağlayacağını dile getirdi. Daha sonra sözü alan Prof. Dr. Ekrem Kalan, daha önce böyle bir organizasyon yapılmadığını ifade ederek, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Prof. Dr. Bülent Okay ise konuşmasında Türkiye-Çin ilişkilerine değinerek, bu iki milletin aralarındaki ilişkinin çok eskiye dayandığını bildirerek, Çin’in Dünya üzerindeki gelişiminin önlenemeyeceğini, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyi düzeyde olduğunu dile getirdi.
Okay’dan sonra söz alan Prof. Dr. Ayşe Nur Tekmen, dil üzerine çalıştığını ifade ederek, iş birliği yapmanın en kilit noktasının dil üzerinden geçtiğini söyledi.
Prof. Dr. Göksel Türközü ise sözlerine Giresun Üniversitesine ve çalıştayda emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. Daha sonra Türk-Kore ilişkilerine değinerek, Kore savaşı ile dostluğun pekiştiğini dile getirdi.
Dr. Öğr. Üyesi Hilal Şahin ise konuşmasında Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun’a, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan’a, Rektör Yrd. Dr. Öğretim Üyesi Abbas Karaağaçlı'ya, KARASAM’a, katılımcılara ve öğrencilere teşekkür ederek, iki gün boyunca gerçekleşen programda neler yapıldığına değindi.
Dr. Ögr. Üyesi Hilal Şahin'den sonra ise Ed. Hakan Yılmaz söz aldı. Yılmaz, Çalıştayda anlatılan konulara değinerek programın geniş bir değerlendirmesini yaptı.
Çalıştay programda görev alan öğrencilere teşekkür plaketi verilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.