Üniversitemiz Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Öztürk’ün yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı kapsamında desteklenen “Üniversite Öğrencilerine Yönelik Farklı Boyutlarıyla İklim Değişikliği Eğitimi” başlıklı TÜBİTAK eğitim projesi 06-10 Mart 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Güre Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen eğitimde Türkiye’nin faklı il ve üniversitelerinden gelen öğrencilere yönelik iklim değişikliği eğitimi verildi. Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi’nin (GRÜ-TTO) de desteklediği projede ülkemizin çok değerli akademisyenleri ağırlandı.

Proje yürütücüsü Öztürk “Hayata geçirdiğimiz bu proje ile TÜBİTAK  2237-A Programı kapsamında destek alınmış ve katılımcıları iklim değişikliği hakkında bilgilendirmek hedeflenmiştir. Katılımcıların iklim değişikliği konusunda üst düzey bir bilinç seviyesine ulaşmalarını  sağlamak, temel iklim bilgisi, iklim değişikliği-hukuk, iklim değişikliği-tarım gibi farklı alanların birbiriyle etkileşimini kapsayan temalarla farklı disiplinlerin etkileşimini içeren bir eğitim sunmak amaçlanmıştır. Etkinlik sürecinde katılımcılara iklim değişikliğinin bilimsel tanımı, tarım, ormanların önemi, hukuk, biyoteknoloji, sosyal etki, eğitim gibi farklı boyutlarını ele alan dersler oluşturulmuş ve alan uzmanları davet edilmiştir. Eğitmen olarak projemize katılarak gençlerle bir araya gelen Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sinan Erten Hocamız toprak, atıklar ve biyoçeşitliliğin doğal denge için önemini anlatırken, Prof. Dr. Nuray Ekşi iklim değişikliğinin hukuki boyutu, milletlerarası anlaşmalar ve örnek davalar konusunda bilgiler sundu. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şükran Güldalı Hocamız drama yöntemini de kullanarak iklim değişikliğinin yarattığı sosyal etkiyi işledi. Sonunda yaptırdığı mindfulness çalışması ise tüm haftanın yorgunluğunu attırır nitelikteydi. Ayrıca ülkemizin geleceği açısından iklim konusunda en çok üzerinde durulması gereken konu başlıklarından biri tarım ve sulama konusunda çalışan Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Gör. Esin Hazneci Hocamız anlattıkları ve verdiği güncel örnekler gençlere bu konuda ufuk açacak ve teşvik edecek niteliktedir. Ek olarak tüm dünyayı ilgilendiren bu hayati konunun elbette en önemli ayağı eğitimdir. Alacağımız her önlem gelecek nesillerin yetiştirilmesini elzem kılmaktadır. Bu noktada Bahçeşehir Okulları Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan oluşturdukları ve MEB’e sundukları çevre, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği odaklı eğitim programının içeriği ve hedefleri hakkında bilgiler sundu. Hocamızın verdiği eğitimi mevcut konjonktürde eğitimi yönlendirmek adına değerli buluyorum. Süreç sonunda katılımcıların iklim değişikliği konusunda bilgi, tutum ve davranış değişiklikleri sağlanarak iklim krizine karşı mücadele eden bireyler olmaları ve bu bireylerin birleşerek yaşanabilir bir Dünya için topyekûn birliktelik sağlanması istenmiştir. Geldiğimiz nihai  noktada bu amaçlarımıza ulaşıldığını mutlulukla görmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Giresun Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Güven Özdem, Dr. Öğr. Üyesi Mithat Çiçek, Doç. Dr. Funda Hasançebi projeye düzenleme kurulu üyesi olarak katılmış ayrıca Doç. Dr. Funda Hasançebi yenilenebilir enerji konusunda, Öğr. Gör. Şafak Esra Aslan ise biyoteknolojiye ülkemizden ve dünyadan bakış konusu ile eğitmen olarak katkı sunmuştur. Projeye yerelden Orman Yük. Müh. Sema Çakmak eğitmen olarak eşlik etti.